Солариуми

Солариуми

НачалоФирматаСолариумиКонсумативиMaspo-Dr.KernФактиСтудиоКонтакт

Факти / Съвети >> Кожата >> Защо почерняваме

ЗАЩО ПОЧЕРНЯВА КОЖАТА?


Атмосферата на Земята и нейния озонов слой поглъща голяма част от слънчевите лъчи. Към лъчите, които попадат до земята са инфрачервените лъчи и видимите ултравиолетови лъчи тип А и B. UVA лъчи допринасят за загара на кожата като предизвикват отделяне на пигментиращото вещество меланин. UVB лъчи подтикват организма към произвеждане на жизнено важния витамин D. UVA и UVB лъчи съдействат за създаване на защитния слой в кожата. Именно този защитен слой ни предпазва от слънчево изгаряне.В правилната доза слънчевите лъчи допринасят за Вашето добро здраве и отлично самочувствие.


В последните години се появиха много изопачени твърдения във връзка със слънцето и солариумите . Например безпричинно се твърди, че ултравиолетовата светлина от солариум е по-вредна от естествената слънчева светлина.

В своята книга "Светлината и кожата" Др.Киндл и Проф.Др.Рааб пишат за резултати от своите изследвания, че съвременните солариуми, които излъчват комбинация от UV-A и UV-B лъчи са даже по-здравословни от естественото слънце. Потребителите почерняват без риск от изгаряне при спазване на препоръчаното времетраене.


Друго грешно твърдение е че излагането на ултравиолетова светлина води до рак на кожата. Но според Проф. Д-р Шрьопл, един от водещите дерматолози в Германия, това не е вярно: "Повече от 20 години пациенти със заболявания на кожата са излагани на високи дози ултравиолетови лъчи. До днес не е регистран нито един случай на меланома в резултат на това." Биопозитивните ефекти на ултравиолетовата светлина върху човешкия организъм са добре известни и се отнасят както за младите, така и по-възрастните хора, които могат да извлекат много от посещенията в солариум.
Броят на възрастните хора страдащи от загуба на калций в костите се увеличава. Костите стават по-крехки и се чупят лесно. До достигане на възраст от 30 години, калцият се натрупва в костите и ги прави по-твърди. Ако организмът не получава достатъчно нов калций, той се извлича от костите през годините и се появява остеопороза.Може да предотвратите остеопорозата с богата на калций диета и редовно излагане на UV-лъчи - защото вашето тяло има нужда от витамин D за преработването и образуването на калций в организма. Витамин D е единственият витамин, който тялото може да произвежда само. Единственото от което се нуждае е слънчева светлина.


Когато се излагате на UV-B лъчи в кожата се образува провитамин D, който в рамките на 12 часа се превръща във витамин D.За съжаление от Октомври до Март, слънчевата светлина в нашите географски ширини не включва почти никакви UV-B лъчи. Повечето от тях не могат да проникнат през атмосферата. Като резултат производството на витамин D в тялото спира през този период и резултатът е че дори при богата на калций диета, нашето тяло не е в състояние да оползотвори приетия калций.


Затова е много важна ролята на солариумите, които ви осигуряват необходимите UV-B лъчи. Въпреки че дозата на UV-B лъчите в тях е ниска, за да не се получава изгаряне, тя е напълно достатъчна за да се произведе от тялото необходимия витамин D. По тозин начин може едновременно да имате прекрасен тен и да се грижите за укрепване на вашите кости.

 

   Всички права запазени ® 2009